zondag 10 maart 2019 - 10.30

UIT HET HOOFD - EEN PRAKTISCHE BENADERING VAN NON-DUALITEIT

lezing door Eric Zuydam

De grootste verslaving waar de mensheid aan lijdt is niet die aan alcohol, drugs, eten, gokken, aandacht, seks of sociale media. De wijdst verbreide verslaving is de verslaving aan het denken. 

De drang om te denken wordt nauwelijks als een verslaving herkend, maar hoe normaal is het om een leven te leiden dat volledig wordt gedomineerd door het denken?  Vanwaar die mateloze fascinatie voor de duizenden zinloze gedachtenkronkels die zich iedere dag ongevraagd in ons bewustzijn opdringen? Is een hoofd vol onrust werkelijk je natuurlijke conditie? Kan het hypnotiserende spel van het denken worden doorbroken?

Het antwoord op die vraag is ‘Ja’, maar daarvoor is het nodig om een paar fundamentele illusies te doorzien, om indringend te kijken naar de diepere mechanismen achter onze overmatige denkactiviteit. De denker in ons zal die illusies niet graag prijsgeven, want hij gedijt zolang bepaalde droombeelden onder de radar van ons bewustzijn blijven.

Er is een mogelijkheid om vanuit een heel ander perspectief te leven dan we gewend waren. Het perspectief van onze thuisbasis van rust, waar je aandacht vrij en beschikbaar is voor het huidige moment. Deze gesteldheid kan worden herkend als onze meest fundamentele natuur.

Deze herkenning betekent het einde van de heerschappij van het denken, een radicale verschuiving: van onrust naar rust, van verwarring naar helderheid.

Erik van Zuydam is auteur van het boek ‘De Ontdekking van het Nu’ en leraar op het gebied van zelfrealisatie en non-dualiteit. 

Hij geeft sinds 2002 lezingen, workshops en retraites waarin het doorbreken van de identificatie met het ego en de herkenning van onze ware natuur van vrij bewustzijn centraal staan. Zie ook: www.inzicht-nu.nl.