zondag 18 december 2016 - 10.30

MYSTIEKE BETEKENISSEN IN DE LETTERS VAN HET HEBREEUWSE ALFABET (vervolg)

lezing door Ruud Bartlema

Wisten jullie dat een letter in de mystieke traditie van het Jodendom een ‘kapstok’ vormt voor verschillende gedachten over het leven, de schepping en het mysterie dat met het woordje ‘god’ wordt aangeduid ? De Hebreeuwse letters die in de joodse traditie ‘Otiot’ (tekens) worden genoemd, spelen in verschillende stromingen van de joodse mystiek de rol van dragers van wijsheid en mystieke kennis.

Zowel in de mystiek van de Kabbala uit de vroege Middeleeuwen als ook in de 18e eeuwse Oost-Europese mystiek van het Chassidisme speelt het meditatief beschouwen van de letters een belangrijke rol. Men kijkt daarbij naar de vorm die elke letter heeft, de naam en de getalswaarde ervan. Drie aspecten dus, die elk weer onder verschillende noemers kunnen worden samengebracht. De stichter van het Chassidisme, rabbi Baal Sjem Tof, kende aan een letter al minstens negen verschillende betekenissen toe.

Ruud Bartlema, beeldend kunstenaar en leraar joodse mystiek, zal op veler verzoek in deze lezing verder gaan (na een korte samenvatting van lezing 1) op zijn geheel eigen wijze, warme, doorleefde manier, met het ons kennis laten maken met de fascinerende wereld van deze vorm van joodse mystiek. Hij schilderde onder de noemer ‘Wijsheid in kleur’ een aantal mystieke aspecten van de 22 letters van het Hebreeuwse alfabet. Hij heeft van elke letter een schilderij gemaakt, waarin telkens een aantal betekenissen wordt uitgebeeld. Ook de kleuren die hij voor de schilderijen koos, hebben een specifieke betekenis. Aan de hand van zijn schilderijen wijst hij ons op bijzondere betekenissen en wijsheden die in de letters worden doorgegeven.

Ruud Bartlema is als beeldend kunstenaar opgeleid aan een van de Vrije Academies in Amsterdam. Hij studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met een grote interesse voor Judaïca en Joodse Mystiek. Hij is leraar in de joodse mystiek, geeft vele lezingen over diverse onderwerpen (zie website), schildert ook in opdracht en exposeert. Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en mystiek een belangrijke bron van inspiratie.