zondag 25 oktober 2015 - 10.30

ANDER NIEUWS; WAT HET JOURNAAL NIET UITZOND

lezing door Janneke Monshouwer

In deze nieuwe tijd komt alles aan het licht wat een verdere bewustwording van de mensheid in de weg staat. Janneke Monshouwer wil graag ‘de klok luiden’ over wat er achter de schermen plaats vindt in de media en de politiek. 

In 1965  begon  zij als productie-assistente  bij het Journaal. Al met al werkte zij zo’n 30 jaar bij de televisie in veel functies, o.a. als journalist en regisseur/producer.  In de loop der jaren ging zij zich steeds vaker afvragen welk wereldgebeuren wel of niet  via de media publiek werd gemaakt en welke redenen daar achter zaten. In 1990  tijdens  de inval in Irak, werd die oorlog een live CNN-televisie ‘show’, waar de hele wereld van mee mocht ‘genieten’. Ze realiseerde zich dat zo’n ‘live show’ alleen mogelijk  is na een grondige voorbereiding. Vanaf eind jaren ‘90 kreeg ze mails binnen uit de VS over wereldnieuws dat niet op de televisie kwam, slinkse praktijken van banken en de ‘geldbubbel’ die er gecreëerd was. Ze waarschuwde haar kennissen bij tv-nieuwsrubrieken, maar er kwam geen reactie. Wat zat daarachter? 

In  2010 zag Janneke op tv dat een Afrikaans dorpje een waterput cadeau kreeg bij het 40-jarig jubileum van een  grote goede-doelen-organisatie. Ze voelde een grote woede in zich opstijgen bij de herinnering aan een eigen bezoek aan Afrika in de jaren ’70. Ze had als lid van een filmploeg veel in Afrika gewerkt en  ook toen kreeg een arm dorpje een waterput. Na veertig jaar was er dus niets opgelost van de armoede en achterstand. Wat was er in die lange tijd gebeurd met alle inzet van hulpverleners, ontwikkelings- en goede-doelen-geld? Het antwoord was steeds: hebberige dictators.

Janneke nam geen genoegen met dit antwoord en ging op onderzoek uit.  Het werd haar helder waardoor ook andere goede initiatieven gesaboteerd werden, zoals inspirerend onderwijs, biologische voeding en natuurgeneeskunde. Tegelijkertijd begon zij een innerlijke zoektocht naar zichzelf, wat met haar speurtocht naar al die ‘sabotage’,  geleid heeft tot het publiceren van twee boeken: ‘Ander Nieuws, Wat het Journaal niet uitzond’, deel 1 en 2.

Kosten lezing: € 12,00