zondag 16 december 2012 - 10.30

ALS DE ZIEL GAAT ZINGEN(VOL)

lezing door Willem Glaudemans


De klanken van Tibetaanse metalen klankschalen en van kristallen schalen kunnen de ziel raken en het hart doen zingen. Niemand blijft letterlijk onberoerd. De trillingen van de schalen en gongs tillen je op, en dat kun je fysiek, emotioneel of spiritueel ervaren. Mensen rapporteren spontane innerlijke beelden of zielereizen. Soms zelfs blijkt fysieke pijn op wonderlijke manier te zijn verdwenen.

De beste manier om een klankschalenconcert te ondergaan is om je er aan over te geven, want met je hoofd kun je het niet volgen of begrijpen. ‘Concert’ is eigenlijk niet het goede woord, want het is geen melodische en ritmische muziek. Het is eerder een klankbad waarin je wordt ondergedompeld, met zijn eigen dynamiek. Ook andere instrumenten zoals fluit en trommels spelen mee.

Zo’n tien jaar geleden begon Willem Glaudemans met het verzamelen van klankschalen. En sindsdien zijn er vele eigenlijk als vanzelf zijn leven binnen gekomen. Inmiddels is hij de hoeder van ruim 60 schalen uit Nepal, India, Tibet, Buthan, Frankrijk en Japan en zes kristallen schalen uit de VS en enkele gongs, waaronder uit Bali.

Willem werkt sterk intuïtief met de schalen. Daarom is geen enkel concert gelijk. Zelf verwoordt hij het zo: ik weet niet wat ik doe, en daarom weet ik het. Ik loop eigenlijk gewoon de klank-sjamaan in mij achterna, want die weet het wel.

Willem Glaudemans studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Utrecht, promoveerde op een proefschrift over de literatuuropvattingen van Willem Frederik Hermans. Meteen na zijn promotie begon hij met het vertalen van spirituele boeken zoals de gnostische en vroeg-christelijke teksten, de Nag Hammadi-Geschriften, en hij voerde het eindredacteurschap van de vertaling van Een cursus in wonderen. Daarna ging hij weer zelf schrijven: sprookjes, gedichten en een boek over vergeving, ‘Het wonder van Vergeving’. Hij ontwikkelde het Talentenspel en Jong Talent om mensen via hun talenten naar hun levensmissie te leiden. Zijn meest recente boek is ‘Boek van het Eeuwige leven’, over het leven na de dood. Kosten concert: €