zondag 04 november 2012 - 10.30

WESTERS SJAMANISME EN DE TAAL VAN DE NATUUR

lezing door Rob Top


Sjamanen zijn de wijze mannen van de traditionele volken. Wat kunnen wij leren van hun wijsheid? Sjamanen zijn experts in het contact met een andere, niet fysiek zichtbare ‘werkelijkheid’. Het contrast met onze westerse cultuur en waarden is groot. Hier staan de ratio, het denken en de wetenschap centraal. Traditionele volken hebben een diep respect voor de natuur, voor alles wat leeft en een natuurlijk gevoel voor harmonie.

Wat kunnen wij leren van de natuur en hoe kunnen wij ons laten leiden door de tekenen uit de natuur? Rob Top zal ons duidelijk maken welke enorme potentie deze andere werkelijkheid kan hebben voor persoonlijke ontwikkeling naar zingeving en vervulling. Eén van de meest intense manieren om met die ‘andere werkelijkheid’ in contact te komen is via het oeroude ritueel van de vision quest. Een ritueel in de vorm van een visioen tijdens een aantal dagen van afzondering in de natuur.

Rob Top zal ons tot slot laten kennismaken met een sjamanistische reis, een reis naar het onderbewuste, de stem van de ziel. Hij begeleidt de reis op zijn sjamanentrommel en met zang.

Rob Top is natuurwetenschapper, maar houdt zich al bijna 20 jaar intensief bezig met sjamanisme. Hij geeft trainingen in sjamanistische technieken sinds 1998 en organiseert en begeleidt vision quests sinds 2001. Sjamanisme, zegt hij, is geen zweverig gedoe, maar heel aards en dringt diep door in het leven van alledag. Rob Top is de auteur van het boek ‘Westers sjamanisme en de vision quest’. Zie ook: www.instituutvoorritesdepassage.nl