zondag 03 juni 2012 - 10.30

INTERNE ALCHEMIE - TRANSFORMEREN VAN STRESS NAAR VITALE KRACHT

lezing door Inge Maassen

Gezien vanuit het taoïsme bestaat al het gecreëerde, de hele tastbare werkelijkheid, uit vijf elementen of krachten. Opgaand (hout), neergaand (water), uitstralend (vuur), samentrekkend (metaal) en alles harmoniserend (aarde).

Hoe deze vijf krachten in ons zich tot elkaar verhouden en met elkaar samenwerken, is vrij bepalend voor de manier waarop we in het leven staan. Interne alchemie wil zeggen: we hebben niets van buiten nodig om onze eigen innerlijke chemische samenstelling te veranderen.

Als ons metaal bijvoorbeeld goed is, hebben we sterke longen, is er moed genoeg om nieuwe situaties aan te gaan, kunnen we onszelf ook goed beschermen. Hebben we echter te weinig of ‘verkrampt’ metaal, dan kan het moeilijk zijn om verdriet te voelen en te verteren. Het niet-doorvoelde gevoel zorgt voor verkramping rond de longen, wat de ademhaling oppervlakkiger maakt. Dit heeft op haar beurt weer invloed op onze gedachten, die naar moedeloosheid kunnen gaan neigen.

In het taoïsme bestaan eenvoudige methodes om mogelijke verkrampingen rond de organen los te laten zodat het orgaan weer vrij wordt.

Inge Maassen begon haar carrière in de jaren ‘70 als uitgever bij Ankh-Hermes en danste via Bhagwan/Osho richting Rudolf Steiner met een diepgaande homeopathie-opleiding op antroposofische basis. Haar hart verpandde ze echter aan de Tao; ze geeft nu al 20 jaar les als taoïstische trainer en therapeut. www.healingdao.nl