zondag 17 april 2011 - 10.30

HET SCHITTERENDE DUISTER, over spiritualiteit met beide voeten op de grond

lezing door Herman Cools

 

Door de eeuwen heen is spiritualiteit gekenmerkt door een fascinatie voor licht. Duisternis daarentegen werd verketterd en uit de heilige ruimte geweerd. Toch beweren talloze oude culturen dat duisternis ook 'een herinnering aan God' is. In een apocrief evangelie zegt Christus: "Alleen wie in de duisternis woont, is in staat om de schittering te zien". De potentie, verborgen in de duisternis, kan de spiritualiteit   aarden en ontdoen van sentimentaliteit. Zonder duisternis verdorren concepten en wordt spiritualiteit bloedeloos.

Tijdens deze lezing wil Herman Cools via verhalen, dialoog en poëzie onderzoeken hoe we opnieuw een heilige relatie kunnen aangaan met de duisternis. We staan stil bij het archetype van de  Lichtrover en verkennen hoe de duisternis een krachtige Lerares kan zijn, in al haar verschijningsvormen: ziekte, dood, duistere seksualiteit, razernij, schaamte, instinctieve schoonheid, de donkere nachten van de ziel...

Herman Cools is theoloog en psychotherapeut in Antwerpen. Hij heeft een grote expertise opgebouwd in het werken met homo- en biseksuele mannen. Daarnaast werkt hij als trainer bij Phoenix Opleidingen in Utrecht.

Kosten lezing: € 10,00