zondag 19 december 2010 - 10.30

HET MAGNIFICAT VAN J.S.BACH

lezing door Govert-Jan Bach

 

 

zondag 19 december 2010 - 10.30 uur

 

HET MAGNIFICAT VAN J.S. BACH

 

lezing door Govert-Jan Bach

 

In het Magnificat wordt de lofzang van Maria getoonzet. Er zijn honderden Magnificats gecomponeerd, maar de beroemdste versie is die van Johann Sebastian Bach. In iedere Vesper (avonddienst in de r.k.traditie) wordt het Magnificat gezongen, op heel verschillende noten. Denk maar aan Monteverdi.

 

De lofzang wordt gevormd door de extatische woorden die de zwangere Maria uitspreekt, uit-zingt, als ze haar eveneens zwangere tante Elisabeth ontmoet. Het is een vrouw-tot-vrouw gebeuren. De woorden van Maria zijn krachtig, strijdbaar en poëtisch tegelijk. Het is het evangelie in de notendop, met veel nadruk op de omkering van waarden die haar zoon Jezus later zou prediken.

 

Deze Maria strookt niet met het Mariabeeld dat in de Middeleeuwen is ontstaan en waarin haar kuisheid en moederschap worden aanbeden. Dat Mariabeeld heeft ook voor veel muziek gezorgd, uitmondend in de talloze Ave Maria’s.

 

We kennen natuurlijk ook een realistische Maria uit de vele Stabat Maters die zijn gecomponeerd, maar Bach doet de oorspronkelijke woorden uit het Lucas-evangelie het meeste recht. Bij hem krijgt zowel het lyrische als het revolutionaire de benodigde lading.

Zijn Magnificat kenmerkt zich door een enorme concentratie in aria’s en koren, die vergeleken met de Passionen zeer kort en samengebald zijn. Het behoort tot Bachs allermooiste werken en is uitgangspunt voor de latere Hohe Messe. In deze lezing komen niet alleen de verschillende Mariabeelden ruim aan bod, maar ook de muziek en beelden (dvd). Een prachtige inleiding op de Kersttijd.

 

Govert-Jan Bach is als pastoraal psycholoog werkzaam in de gezondheidszorg. Daarnaast is hij psychotherapeut (Voice Dialogue). Hij werkt met aandachtsmeditatie (mindfulness) en muziek en schrijft onder meer over aandacht, depressie, en de beleving van de Matthäus Passion door een seculier publiek.

 

Kosten lezing: € 10,00

-