zondag 12 december 2010 - 10.30

DE DOOD LEGT LIEFDE BLOOT

lezing door Marijtje van der Horst

zondag 12 december 2010 - 10.30 uur

 

DE DOOD LEGT LIEFDE BLOOT

 

lezing door Marijtje van der Horst

 

De rode draad in ons leven is de Liefde. Liefde als houvast, als richtingaanwijzer, als drager van het bestaan. Niet de dagelijkse liefde wordt hier bedoeld, niet de afhankelijke persoonlijke liefde.

 

Deze Liefde draagt ons en wij dragen haar. Ze toont zich in schoonheid en echtheid, in mededogen en aandacht. Als je goed kijkt en luistert, voel je haar als een stille aanwezigheid in alles, zonder begin, zonder einde. Ze toont zich in het hart van een bloem, in het vliegen van een vogel, in het gesprek met de ander, tussen regels in, tussen woorden door. Ze helpt groeien door pijn heen, verzacht en geeft kracht. Deze Liefde geeft ruimte aan wat worden wil, zegt volmondig ‘ja’ tegen het leven. Deze Liefde is het Leven.

 

Marijtje van der Horst ontmoette de liefde met een hoofdletter door intens verdriet heen, door zelf te sterven, aan zekerheden, aan vanzelfsprekendheden, verwachtingen, opvattingen, status en ‘houvasten’.

 

‘Ik realiseer me dat ik pas echt bewust geworden ben van de Liefde in mijn hart door het sterven van de liefde van mijn leven’.

 

Aan de hand van haar boek ‘de dood legt Liefde bloot’ zal Marijtje vertellen over het diepgaande proces dat zich in haar voltrok; over het door zichzelf heen vallen, zichzelf volledig kwijt zijn, over haar ‘verdrietbenen’, haar naamsverandering, de boodschappen van vogels, de in- en uitbraken, het luisteren naar binnen toe, het steeds helderder wordende zicht, de tweeëntwintig soorten huil, het ‘samenvallen’ en het ervaren van eenheid en Liefde als allesomvattende aanwezigheid.

 

‘Stilte

er is alleen nog stilte

stilte

ik luister,

vertel me over Mij’

 

Marijtje van der Horst - schrijver, beeldend kunstenaar, gespreksgenoot - hing haar modecarrière na 30 jaar aan de wilgen toen haar grote liefde ziek werd en stierf. Ze maakte een diepgaand innerlijk proces door en liet zich opleiden tot biografisch coach. Actief in haar atelier als beeldend kunstenaar, voert ze daar ook ‘levensgesprekken’, ze studeert literatuurwetenschap aan de VU en werkt aan haar tweede boek waar, hoe kan het ook anders, de Liefde de boventoon voert.

 

Kosten lezing: € 10,00