zondag 31 oktober 2010 - 10.30

SPIRITUALITEIT EN ENERGIE (VOL)

lezing door Peter Kampschuur
   

zondag 31 oktober 2010 - 10.30 uur

 

SPIRITUALITEIT EN ENERGIE

de kundalini kwestie

  

lezing door Peter Kampschuur

 

In deze tijd waarin steeds meer mensen zich bezig houden met allerlei vormen van bewustzijnstraining zoals yoga of meditatie, komen ook meer mensen in contact met sterke krachten in zichzelf. Eén daarvan is de energie uit de bekkenbron, in India kundalini genoemd. Deze kracht kan bijdragen aan onze heelwording maar is ook gevaarlijk, omdat ze nogal ontregelend kan werken.

 

In 2005 heeft Peter Kampschuur een lezing over dit onderwerp gegeven bij de Nieuwe Mens en hij nodigde de aanwezigen toen uit hun ervaringen op dit gebied aan hem te vertellen omdat hij bezig was met een boek over deze kwestie. Dat boek is inmiddels verschenen. Het bevat onder meer een integrale visie op hoe we met deze energie uit de bekkenbodem moeten omgaan en met de krachten van aarde en hemel.

 

Een en ander wordt duidelijk aan de hand van de drievoudige staf van Hermes (Mercurius), de Caduceus. Dit oude embleem, vaak verkeerd begrepen, bevat de code voor de juiste verbinding van kundalini en kosmische energie. Gebeurt dit dan kunnen we optimaal gezond en zelfs één worden en hier op aarde zijn als een instrument van ons hoger Zelf. Dan is er sprake van een drievoudig eenwordingsproces: de eenwording van boven en beneden, van binnen en buiten en van het mannelijke en vrouwelijke in onszelf.

 

Veel belevenissen op het spirituele pad zijn vanuit dit perspectief beter te begrijpen: zowel bewustzijnsverruiming, verhoogde gevoeligheid, ‘paranormale’ en mystieke ervaringen als uittreding, vervreemding (derealisatie en depersonalisatie), manische psychosen en andere vormen van psychische of spirituele crisis. Alles wat we ervaren hangt er immers vanaf hoe onze energie stroomt of stagneert.

 

Peter Kampschuur besteedt in deze lezing speciale aandacht aan wat we voor onszelf of als hulpverlener kunnen doen om een harmonieus bewustwordingsproces voor te bereiden of om een ontregelde energiehuishouding weer in orde te brengen. Dit is onder meer een kwestie van diep loslaten en ‘aarden’ waarbij de juiste ademhaling een centrale rol vervult.

 

Drs. Peter Kampschuur heeft een praktijk als psycholoog en ademtherapeut en geeft cursussen in lichaamsgerichte, genezende meditatie. Hij publiceert in het tijdschrift Prana. Zijn meest recente boek is ‘Spiritualiteit en energie: de kundalini-kwestie’, een coproductie met Ad van Beckhoven.

 

Kosten lezing: € 10,00