zondag 26 september 2010 - 10.30

DE MONNIK IN ONS (VOL)

lezing door Hein Stufkens

zondag 26 september 2010 - 10.30 uur

DE MONNIK IN ONS 

lezing door Hein Stufkens

Er is in onze tijd een grote, nieuwe belangstelling voor innerlijke wijsheid, zoals die wordt belichaamd door de monnikentradities. Oosterse monniken, zoals de lama’s uit Tibet of Japanse zen-monniken, hebben in het Westen veel leerlingen. Maar ook de oude christelijke monnikentraditie en eigentijdse westerse monniken als Thomas Merton of Anselm Grün hebben opnieuw een boodschap voor ons die alle dogmatiek overstijgt.

Ondanks onze welvaart zijn we dikwijls ongelukkige, ontevreden en door veel angst en zorgen geplaagde mensen. We kunnen naar allerlei soorten hulpverleners en zorginstanties gaan en er is een pilletje tegen veel soorten lichamelijke en psychische pijn.
Maar waar kunnen we terecht met het heimwee van onze ziel, dat diepe verlangen om thuis te komen in onszelf, onze relaties, de wereld...?

Hoe word ik écht gelukkig? Hoe leer ik in vrede leven met de onzekerheid en de vergankelijkheid die het menselijk bestaan kenmerken? Hoe vinden we de weg naar de vergeten bron van wijsheid in onszelf, de monnik in ons?

Het komt er op aan, dat de monnik in ons wakker wordt en we ons opnieuw gaan toeleggen op eeuwenoude spirituele oefeningen als: tijd maken voor niets doen, stilte en alleen zijn, echt gaan luisteren naar jezelf en de ander, vergankelijkheid en sterfelijkheid accepteren en het leven in dankbaarheid vieren. Om gelukkig te zijn hoef je niet alles achter je te laten en ergens in een kluis of klooster te gaan wonen. Je hoeft enkel maar ruimte te geven aan de monnik in jou op de plek waar je nu bent.

Hein Stufkens is filosoof, leraar, dichter en schrijver van tal van boeken op het gebied van spiritualiteit en bewustzijn. Dat zijn onder meer:’Het zevenvoudige pad van Franciscus van Assisi’, ‘Woorden van Jezus’, ‘Mededogen als menselijke bestemming’ en ‘Een ketters catechismus’. Hij werkte ook voor radio en televisie (IKON en Teleac).Samen met zijn vrouw Brigitte woont en werkt Hein Stufkens in het door hen gestichte bezinnings- en cursuscentrum ‘La Cordelle’ in Cadzand (Zeeuws-Vlaanderen).

Kosten lezing: € 10,00