zondag 11 juni 2023 - 10.30

Het SAMI-concept

lezing door Servaas Klute


Servaas Klute, ooit geschoold in het bewegingsonderwijs, wist als topsporttrainer mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen. Dat bracht hem naar het hoge Noorden, naar de Sami-bevolking, een Toendra-volk dat al eeuwenlang nog steeds geen noemenswaardige “footprint” heeft achtergelaten. Welk geheim dragen zij met zich mee? Veel bezoeken en indringende gesprekken in de laavvu (tent) over de omgang met de natuur en hun persoonlijke wel en wee als soms vergeten en verguisde groep, heeft Servaas doen besluiten zijn eigen droom, een eigen opleiding ontwerpen vanuit het SAMI-gedachtegoed, waar te maken. Met zijn opleiding tot coach bij het Bert Hellinger instituut, kwam er een fundament voor zijn droom.

Het bracht hem naar Japan, gekenmerkt door het spanningsveld tussen uniformiteit en diversiteit; hij kwam in contact met Ubuntu, een eeuwenoude filosofie over toewijding en relaties tussen mensen onderling (Ik ben omdat WIJ zijn), met Kgotla, een manier van groepsbesluitvorming door terugkerende dialogen met voorlopige waarheden zonder weerwoord, totdat er consensus is bereikt; en uit het Westen haalde hij veel uit het gedachtegoed van hedendaagse denkers, zoals o.a. P. Senge (De vijfde discipline), J. Jaworski (Synchroniciteit), S. Covey (De zeven eigenschappen van effectief leiderschap) en B. Hellinger.

Dit alles heeft geleid tot een onmisbaar en krachtig instrument dat ondubbelzinnig duidelijk maakt hoe de mens in relatie tot zichzelf en zijn omgeving staat. En het gaat verder. Concepten als verbindend leiderschap, de lerende organisatie en “leading from within” maken het mogelijk om onze planeet voor de komende generaties leefbaar te maken. De overstap van lineair leiderschap naar circulair leiderschap is hierbij essentieel. Dit vraagt naast aandacht voor de kringlopen in onze “buitenwereld” veel aandacht voor en sturing van de kringlopen in onze “binnenwereld”. 

Nadere informatie: website Servaas Klute

 

€15,00 voor een zaalticket
€12,50 voor thuis via internet meekijken