zondag 20 december 2009 - 14.30

Maria - een verhaal

lezing door Pauline Seebregts

'Het was een gewone maandag als alle andere. Er was geen helder licht geweest om haar bezoek aan te kondigen. De maan was niet voor de zon geschoven en de zon niet voor de maan. Nergens waren lichtflitsen of donderwolken te bekennen geweest. En toch had ze daar ineens op de stoep gestaan in een blauwe mantel, witte sport- schoenen en een witte sjaal om het haar. In de ene hand een tas en in de andere een koffer'.

Het bleek niemand minder te zijn dan de Heilige Maagd Maria. De vrouw die haar had opengedaan, liet haar binnen. Dat werd het begin van een ongewone week. Al gauw blijkt dat Maria vol zit met verhalen. De bijzondere gast vertelt over zichzelf, maar ook over de twijfel en het geloof in zichzelf en het leven.

Dit verhaal, dat Pauline Seebregts deze middag ten tonele brengt, is onder meer geïnspireerd door het boek 'Our Lady of the Lost and Found' van de Canadese schrijfster Diane Schoemperlen. Het is een hedendaagse raamvertelling waarbinnen oeroude verhalen verbonden worden met de dag van vandaag.

Pauline is een vertelster die je op een vliegend tapijt meeneemt naar andere tijden en andere landen. Verhalen zijn immers van alle werelden. Zo komen Chinese schilderijen tot leven, praat water met woestijn en vindt zelfs de heks haar grote liefde. Verhalen geven een kijkje in de diepten van ons bestaan en hebben voor Pauline te maken met de ziel van het leven zelf. Met eenvoudige woorden tovert ze beelden die helpen om de werkelijkheid weer eens met andere ogen te bezien.

Pauline vertelt dit ontroerende Maria-verhaal dat veel diepgang en humor bevat, op een levendige, warme wijze. De voorstelling wordt muzikaal begeleid door de Turks/Nederlandse muzikant Dilaver Göktas met ud, saz en bendir.

Pauline Seebregts heeft haar verhalen al op vele podia verteld. Zij is als docente verbonden aan De Vertelacademie en geeft workshops en trainingen waarbij het werken met persoonlijke beeldende verhalen centraal staat. Vanuit haar eigen praktijk houdt ze zich bezig met verhalende coaching en counseling.