De Nieuwe Mens

zondag 22 september 2019 - 10.30

WAT HEEFT MARIA ONS TE VERTELLEN

lezing door Janneke Stegeman

Janneke Stegeman: ‘Mijn kennismaking met Maria begon in het Catherijne-convent in Utrecht. Ik was daar een paar weken voordat ik een lezing zou houden over Maria naar aanleiding van de Maria-tentoonstelling. Die werd opgebouwd en een geluidsartiest vroeg mensen Weesgegroetjes te lezen, fluisterend, als achtergrondgeluid. 

‘Moeder van Goden Maagd, wees gegroet’ bad ik. Ik had niet zoveel met Maria, dacht ik, maar de derde keer prikten tranen in mijn ogen. Er zijn zoveel stereotype beelden van wat vrouwen zouden moeten zijn en Maria lijkt die vaak te belichamen. 

Lijkt, want er is veel meer over haar te zeggen. Ik wil het over twee dingen hebben: haar lichaam en haar woorden. Wat het eerste betreft: het lichaam van Maria hebben. Dat is nadrukkelijk aanwezig: Maria wordt zwanger, baart een kind. Nu ik zelf voor het eerst zwanger ben, vraag ik me af hoe ze dat beleefde. Hoeveel zeggenschap had Maria over haar lichaam?

Daarnaast: Maria is ze de meest afgebeelde vrouw ter wereld. Meestal is het probleem bij vrouwen niet zo zeer dat ze niet worden afgebeeld, maar dat ze niet worden geciteerd. Waar is haar inhoud gebleven? Waar zijn haar woorden? ‘

Janneke Stegeman is publicist, publiek theoloog en bijbelwetenschapper. Ze interesseert zich voor o.a. aspecten van lichamelijkheid binnen en buiten de theologie: hoe kijken we naar ons eigen lichaam en dat van anderen? Welke lichamen worden geïdealiseerd en welke juist gemarginaliseerd? Janneke maakt deel uit van het liturgisch team van de Dominicus in Amsterdam. Ze schreef o.a. het essay 'Alles moet anders. Bevrijdingstheologie voor witte Nederlanders.' en 'Dit is mijn verhaal', een bundel met interviews met achttien jonge christenen. 
www.jannekestegeman.com