De Nieuwe Mens

zondag 11 maart 2018 - 10.30

STILTE EN EENVOUD

lezing door Miek Pot

Velen van ons ervaren het leven als gecompliceerd en stressvol. We drijven van onszelf weg. We hebben stilte nodig om weer tot ons zelf te komen, maar in een dichtbevolkt en druk noordwest Europa en in de huidige 24-uurs economie is die niet gemakkelijk te vinden. Zelfs als het over rust en stilte gaat, schieten we in allerlei activiteiten, zoals meditatiesessies, yoga-oefeningen, workshops over mindfulness en ademhalingsoefeningen. Stilte is een hype geworden, het is geen stilte meer. Hoe krijgen we die weer terug in ons leven? 

Voor Miek heeft stilte te maken met eenvoud in leven: lege plekken in je agenda, versimpelen, consuminderen, genieten van kleine dingen, en verveling en het wachten toelaten. 

Een stiltecultuur staat haaks op een maakbaarheidscultuur. Rust en stilte kun je niet ‘maken’, stilte mag je toelaten. Ze is er al, alleen je ziet haar vaak over het hoofd. Je kunt haar opzoeken door naar binnen te keren in contemplatie en zo weer bij jezelf te komen. 

Stilte en rust hebben een genezende werking. Bovendien is stilte een bron van creativiteit en inspiratie. Miek Pot heeft twaalf jaar in volledige stilte en afzondering geleefd. In deze lezing spreekt zij over haar eigen liefde voor de stilte, wat stilte voor haar betekent, wat de meerwaarde is van innerlijke verstilling en over hoe jezelf stil wordt. 

Miek Pot, historica en stiltecoach, heeft zestien jaar stilteretraites begeleid en heeft nu een ‘Praktijk van de dialoog’, waarin de methodiek van vraag en antwoord (maïeutiek), de drukte in ons hoofd uitkleedt tot een zijn en een eenvoudige kijk op de werkelijkheid. Miek is auteur van verschillende boeken over de stilte waaronder ‘Mijn stille kloosterleven’, ‘Eten als een Franse non’, ‘Doorkruist land’ en ‘De grote stilte’. Voor meer informatie: www.eengesprek.nu.