zondag 12 november 2017 - 10.30

ORGAANDONATIE EN DE HERSENDOOD-LEUGEN - tijd om wakker te worden

lezing door Ger Lodewick

Om 'postmortale' orgaandonor te zijn moet je hersendood verklaard worden en dan ben je plotseling een 'beademd stoffelijk overschot' (art. 14 van de wet op orgaandonatie). De Amerikaan Zack Dunlap bijvoorbeeld, die na een ongeluk hersendood werd verklaard, bewees anders. Nadat er toestemming was gegeven voor orgaandonatie en de operatie kon beginnen, kwam hij weer bij bewustzijn. Zack vertelde: "Ik heb alles gehoord, en ook dat de doktoren mij dood verklaarden, ik was woest, maar kon mij niet bewegen." De verklaring van Zack staat niet op zichzelf. Er zijn meerdere gevallen bekend die onderbouwen dat een orgaandonor nog niet dood is wanneer de organen uitgenomen worden. 

Ger Lodewick houdt zich ruim twintig jaar bezig met het onderwerp orgaandonatie en heeft er regelmatig op een kritische manier over gepubliceerd. Hij is tot de conclusie gekomen dat we door onze overheid ernstig misleid worden om meer 'postmortale' orgaandonoren te krijgen. Die misleiding is gelegitimeerd in de wet op  orgaandonatie en wordt jaarlijks uitgedragen in verschillende campagnes. 

Ger Lodewick is van mening dat het zinvol is om onszelf enige fundamentele vragen te stellen, zoals: Hebben wij enig begrip van wie we in wezen zijn? Met wat zijn we ten diepste verbonden? Wat weten we over sterven? Wat ervaart een orgaandonor? Hebben we werkelijk respect en liefde voor ons lichaam, voor leven en sterven? Hoe verhouden we ons tot wat we 'dood' noemen? In welke 'knutselpraktijken' past orgaandonatie?

In deze interactieve lezing zal Ger ons over dit lastige onderwerp informeren. 

Op uitnodiging van uitgeverij Succesboeken.nl schreef Ger een kritisch boek ‘Wat je over orgaandonatie zou moeten weten’ (2014). Kritische specialisten uit binnen- en buitenland en nabestaanden van donoren komen in dit boek aan het woord.

Eerder verscheen van zijn hand, ‘Ik houd mijn hart vast - andere dimensies van orgaandonatie’. Hierin benadrukt hij de rol van de ziel als brug tussen lichaam en geest en het belang van een ongestoord stervensproces.