zondag 18 oktober 2009 - 10.30

De methodeloze methode, hoe werk en wonder samengaan

lezing door Hans Korteweg

Twintig jaar geleden schreef Hans Korteweg samen met zijn vrouw Hanneke het boek 'Innerlijke leiding', met als ondertitel 'De kunst om de innerlijke stem te volgen tot in de dagelijkse praktijk'. Hij vindt het nog steeds een geslaagd boek, omdat het gedegen en toch op een lichte manier vertelt over de weg van de mens - van een geïsoleerd en egocentrisch 'ik' tot een vriendelijk instrumentschap.

Hans Korteweg is nu een soort vervolg op dit boek aan het schrijven, waarvan de werktitel is:'De methodeloze methode - hoe werk en wonder samenvallen'. In dit boek verbindt hij de psychologische weg, zoals die in 'Innerlijke leiding' is beschreven - die je ook de weg van geleidelijk tot besef komen zou kunnen noemen - met het wonder van de directe verlichting. Het boek gaat over het opklimmen naar steeds voller bewustzijn én over de natuurlijke staat van zijn die met niets te bereiken is.

In deze lezing wordt ingegaan op de relatie tussen de methode en het methodeloze, tussen werk en wonder dus. Vervolgens zal Hans Korteweg ons iets vertellen over de patronen van gehechtheid en verslaving en de bevrijding die daaruit mogelijk is. Hij meent dat het vrijkomen van de diverse verslavingspatronen de grote opgave is voor de ontwikkelde en goedwillende mens. Hans zal zijn verhaal illustreren met voorbeelden uit de wijsheidsliteratuur en persoonlijke anekdotes.

Hans Korteweg is leraar en schrijver. De afgelopen jaren verscheen 'Het Juwelenschip', een vertaling van en een commentaar op een Tibetaans boeddhistische tekst en in 2007 'Sta op en ga', een blijmoedig commentaar op het boek Jona en samen met zijn dochter Anne Myrte schreef hij 'Het droomjuweel, de rijkdom van dromen in ons bestaan'. Ook geeft hij lezingen en retraites.