zondag 01 oktober 2017 - 10.30

MEDICINALE CANNABIS

lezing door Peter Toonen

De naam cannabis is het Latijnse woord voor hennep en wordt meestal in verband gebracht met het gebruik ervan als soft drugs.

Maar hennep kent ontelbare gebruiksmogelijkheden, en is al duizenden jaren een voor mensen behulpzame plant. Als textiel is het steviger dan katoen en je kunt er ook brandstof, papier en zelfs oersterk bouwmateriaal van maken, terwijl het verbouwen ervan vele malen minder water, grond en voedingsstoffen (en dus ook landbouwgif) kost dan bijvoorbeeld bosbouw of katoenplantages.

Daarnaast blijkt het vele medicinale toepassingen te hebben met wonderbaarlijke geneselijke werking, zoals bij multiple sclerose (ms), epilepsie, reuma- en andere pijnen, alzheimer en zelfs kanker en aids.

Waarom en hoe is in de jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog het gebruik van deze plant ineens neergezet als verderfelijk verdovend middel en illegaal geworden? Ter vergelijking en voor zover bekend: er is nog nooit iemand gestorven aan het gebruik ervan, terwijl dit wel gebeurd door legale middelen zoals alcohol, tabak en farmaceutische drugs.

In deze lezing zal Peter Toonen hierover een stukje historie vertellen en ons kennis laten maken met de vele voordelen die de natuur ons schenkt met deze plant als geneeskrachtig middel.  

Peter Toonen (1958) is coach, inspirator, verteller en schrijver van negen boeken en vele artikelen, vooral over de Maya kalenders. www.mayatijd.nl. 

Zijn streven is om het onzichtbare zichtbaar te maken in en om ons heen. Al meer dan twintig jaar verschijnen over en van hem regelmatig publicaties en columns in diverse tijdschriften (o.a. Libelle, Elegance, de Telegraaf, de Volkskrant, Onkruid, Ode, Spiegelbeeld, ParaVisie) over deze en andere onderwerpen. 

Ook geeft Peter leiding en les aan de opleiding Bewustzijnscoach in Utrecht. In 2003 won hij de Frontier Award voor zijn grensverleggende werk op het gebied van wetenschap en spiritualiteit. Via landelijke radio en tv werd hij bekend als '2012 deskundige'. 

Zijn motto is ‘Hou het simpel’. En: ‘De enige werkelijke groei is die van bewustzijn’. www.natuurlijketijd.nl.

Peter is tevens ambassadeur van een geheel nieuwe bank in oprichting, van, voor en door alle mensen: De Blije Bank (DBB): www.deblijeb.nl.