zondag 21 mei 2017 - 10.30

GRAANCIRKELS: BOODSCHAP VAN DE GODIN

lezing door Annemieke Witteveen

Vijftien jaar geleden kreeg Annemieke Witteveen een boek in handen over graancirkels en raakte direct gefascineerd door dit boeiende fenomeen. Zij besloot af te reizen naar zuidwest Engeland, de bakermat van de graancirkels en sindsdien is zij daar elk jaar in de velden te vinden. Het fenomeen van de cirkels, het landschap, de lokale bevolking en een vaste groep graancirkelliefhebbers hebben ervoor gezorgd dat mystiek, synchroniciteit en een veranderende perceptie een deel van haar leven zijn geworden. 

In 2008 kocht Annemieke een zilveren hanger met de afbeelding van de oergodin in Avebury, Engeland. Als gevolg van een manifestatie experiment verscheen de Godin enkele dagen later in het veld. Dit was een zeer indrukwekkende ervaring die Annemieke altijd is bijgebleven. 

De boodschap van de godin lag in tarwe, een gewas dat symbool staat voor het leven en dat de mensheid al eeuwenlang voedt.

Via oude afbeeldingen van godinnen, die vereerd werden in een matriarchaal tijdperk en die over de hele wereld zijn gevonden, vertelt Annemieke wat volgens haar de werkelijke betekenis is van graancirkels, in deze patriarchale tijd. 

Dit verhaal gaat echter niet alleen over graancirkels, het gaat ook over ons. Wat doet het met je als je je met graancirkels bezighoudt? Geven zij ons een handvat om in te zien dat we zelf verantwoordelijk zijn voor een betere samenleving, en te komen tot het ware Zelf? 

Met een nuchtere kijk op het fenomeen graancirkels toont Annemieke ons aan de hand van heilige geometrie, Jung, mandala’s en sprookjes dat graancirkels hoopgevende verschijningen zijn. 

Annemieke Witteveen is lerares in het basisonderwijs en graancirkelonderzoeker. Ze publiceert regelmatig artikelen en foto’s over graancirkels in boeken en tijdschriften. Zij geeft lezingen over het onderwerp in binnen- en buitenland. Ook heeft zij twee kinderboeken geschreven ,‘Cirkeljagers’, over graancirkels, en ‘Schatzoekers’, over de Grote Piramide van Gizeh. Op dit moment werkt Annemieke aan een reisgids over Wiltshire, het gebied waar de meeste graancirkels worden gevonden. Daarnaast maakt en ontwerpt zij antroposofische poppen die zij vult met zaden uit de graancirkels.