zondag 26 maart 2017 - 10.30

ANIMUS EN ANIMA IN DE PRAKTIJK; WIE LACHT NIET DIE DE MENS BEZIET? : wanneer mannelijke en vrouwelijke elkaar ontmoeten(VOL)

lezing door Karen Hamaker-Zondag

We worden als eenheid geboren, een eenheid van licht en donker, van een ontluikend bewustzijn en een onbewuste, een eenheid van het mannelijke en vrouwelijke. Ons bewustzijn en het functioneren van onze hersenen is verbonden met het geslacht waarmee we geboren zijn. In onze maatschappij spelen we onze rol van man of vrouw en verliezen het contact met de andere kracht, die er nog wel is maar vaak niet meer aan bod komt. Deze onontwikkelde kant wil ook  graag gezien te worden.

Een belangrijke opdracht op onze levensweg is om op een bewuste manier die innerlijke eenheid weer te herstellen, dus voor een man zich te verbinden met het innerlijk vrouwelijke, zijn anima, en voor een vrouw het omarmen van het innerlijk mannelijke, haar animus. 

Het mannelijke in de vrouw en het vrouwelijke in de man hebben elk een eigen, bijzondere functie in de psyche. Ze worden de gidsen van onze ziel wanneer we ons psychologisch ontwikkelen en werken aan onze schaduw. Doen we dat niet, dan vertolken ze de boosheid van ons onbewuste op heel karakteristieke manieren. 

Inzicht in aard en werking van animus en anima maakt dat je anders naar jezelf en anderen gaat kijken. We gaan in deze lezing allerlei situaties verkennen waarin ze zich voordoen, van lastige tot hilarische, zodat we meer helderheid krijgen over het pad dat we met deze inhouden bewandelen, op weg naar een innerlijk huwelijk.  

Karen Hamaker-Zondag geeft les in Jungiaanse psychologie, mythologie, de symboliek van de Tarot, en de serieuze astrologie. Ze schreef meer dan 35 boeken en publiceert regelmatig artikelen in tijdschrift ‘Mantra’ (voortzetting van ‘Prana’), heeft een column in ‘Onkruid’, schrijft in ‘Symbolon’ en geeft lezingen in binnen- en buitenland. Voor meer informatie en introductiedagen: www.karenhamakerzondag.com en www.asfaloth.nl. 

Tip!  Karen Hamaker heeft vorige jaar bij De Nieuwe Mens een lezing gegeven over ‘Het Projectiemechanisme’. Op verzoek van velen is ze nu bij ons terug. Deze lezing gaat over een ander onderwerp en is los te volgen van de eerdere lezing.

Gezien de grote opkomst van vorig jaar raden we u aan om tijdig te reserveren.