zondag 04 oktober 2009 - 10.30

Natuurreligies: de Wilde Wijsheid terug in ons leven

lezing door Daniëlle Pasma

De Westeuropese vóórchristelijke vruchtbaarheids­religies zijn natuur­religies die ook wel Paganisme of het Oude Pad worden genoemd. Deze overkoepelende stromingen bevatten allerlei verschillende uitingen van natuurreligie, zoals hekserij, wicca, sjamanisme, druïdisme en Asatrú. Bij deze religies is het Goddelijke overal om ons heen, maar ook in onszelf aanwezig.

Het Goddelijke toont zich in de natuurkrachten, zoals het ruisen van de wind door de bomen, de groeikracht van Moeder Aarde, de diepten van de zee en de verzengende en transformerende krachten van het vuur. De cycli van de natuur zijn de cycli van ons leven. Het Goddelijke laat zich zien in mannelijke en vrouwelijke krachten, vertaald in vele verschillende Goden- en Godinnenbeelden. Maar ook ieder mens is zelf doordrenkt van Goddelijke kracht en zo is er geen afscheiding tussen de Goddelijke macht en het individu.

Voor Daniëlle Pasma komen alle religies en filosofieën in de kern op hetzelfde neer, alleen zijn de uitingsvormen anders. Zij heeft zelf zo'n vijftien jaar ervaring met de oude natuurreligies, in de vorm van wicca, hekserij, druïdisme en sjamanisme. Voor Daniëlle zijn de vormen steeds meer in elkaar gaan overlopen en gezamenlijk 'de Wilde Wijsheid' geworden.

Daniëlle Pasma heeft na een studie diergeneeskunde ook een studie achter de rug aan de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde in Bloemendaal met afstudeerrichting Natuurgeneeskunde en Klassieke Homeopathie. Ze heeft nu een praktijk voor natuurcoaching en homeopathie en ze geeft workshops en trainingen in spirituele natuurbeleving. Haar doel is vooral mensen weer in contact te brengen met de natuur en hen weer bewust te laten worden van de wereld waarin we leven en van ons spirituele erfgoed. Daniëlle is zelf erg gefascineerd door de Kelten en Germanen, de volkeren die met ons land zijn verbonden. Soms vergeten we dat we voor onze spirituele ontwikkeling niet naar India of andere verre landen hoeven, maar ook dicht bij huis kunnen blijven en dat wij zelf ook een zeer rijke geschiedenis hebben op dit gebied. Van die spirituele wortels wil ze ons weer bewust maken.