zondag 27 november 2016 - 10.30

P.R.I. EN DE KUNST VAN BEWUST LEVEN

lezing door Lenneke Hastenberg

De diepste wens van Lenneke, om het lijden te verminderen, meer compassie te brengen in de wereld en deze een beetje mooier te maken werd in 2005 verbonden aan het gedachtengoed van Ingeborg Bosch, Past Reality Integration. Toen P.R.I. op haar pad kwam werd ze zich helder bewust van het onderscheid tussen passie en idealisme in haar leven en ‘valse hoop’. Deze indrukwekkende ervaring, die zowel op persoonlijk als op professioneel gebied diep op haar inwerkte, bracht haar op een pad van steeds toenemende bewustwording.

Past Reality Integration gaat ervan uit dat wij het heden ‘gekleurd’ waarnemen doordat we al heel vroeg in ons leven ons hart (deels) hebben moeten afsluiten vanwege pijnlijke ervaringen die destijds te heftig waren om te kunnen verwerken. De emoties van toen zijn verdrongen naar het onbewuste en vervangen door illusies (afweren). P.R.I.. benoemt vijf van dergelijke afweermechanismen : Angst (de illusie dat je kunt ontsnappen aan de situatie), Primaire afweer (de illusie dat er iets mis is met jou i.p.v. met de ander), Valse hoop (de illusie ‘als ík verander, verandert ook de ander), Valse macht (illusie ‘als de ander verandert komt alles goed’) en Ontkenning van behoeften (liever niets meer voelen, ontkenning van de pijn). Met behulp van P.R.I. leren we om ons bewust te worden van onze illusies, om ze aan te pakken en ons ervan te bevrijden. Zo creëren we een soort psychisch immuunsysteem waardoor ons hart zich weer opent en ons in staat stelt meer compassie te voelen met onszelf en alle anderen om ons heen.

Tijdens haar lezing geeft Lenneke, in interactie met haar publiek, vanuit de P.R.I.  antwoorden op de vragen : Waartoe zijn we op aarde ? Waaraan lijden we ? Wat is daar concreet en bevrijdend aan te doen ? Hoe wordt leven vanuit je hart werkelijk mogelijk ? Hoe doorbreken we die transgenerationele keten voor onszelf en de generaties na ons ?

Lenneke Hastenberg is psycholoog en opleidster in de Past Reality Integration, het gedachtengoed van Ingeborg Bosch die er boeken over schreef : De onschuldige gevangene, P.R.I. en de kunst van bewust leven, Illusies en Onze liefde. Lenneke wil mensen graag leren leven in het nu, niet meer vanuit angst maar vanuit liefde. Ze is getrouwd met Sander, woont en werkt in Hilversum en heeft twee levendige meiden.