zondag 06 november 2016 - 10.30

DE 1-HEID VAN HET AL, OP ZOEK NAAR DE HARMONIE DER SFEREN

lezing door Marnix de Cat

Elk mens kent de melancholie, een gemoedsgesteldheid die ontstaat uit een oerverlangen naar harmonie, vrede, eenheid. Een verlangen naar terugkeer naar een éénheid die ons allen en alles samenbindt, een 1-heid die alle tegenstellingen, alle conflicten, alle strijd om on-1igheid opheft. Want harmonie gaat over die Grote Werkelijkheid, die één-heid waar alle veelheid zijn oorsprong, zijn bestaan en zijn uiteindelijke doel in vindt. Zo ook de mens ….. 

Wie de harmonie der sferen, de harmonie van het uni-versum, wil doorgronden, kan het best beginnen bij het doorgronden van de mens. Dit volgens de Hermetische wet: “Zo boven, zo beneden …” We kunnen Adam zien als een hoger wezen dat afstamt uit de eenheid, maar terecht is gekomen in een wereld van ervaring en dus dualiteit, en die de weg terug naar die eenheid zoekt. 

Muziek, de meest fijnstoffelijke van de door de mens gekende kunsten, draagt het herstel en deze weg naar eenheid in zich. Via filosofie, eigen onderzoek, muziektheorie, astronomie en microscopie, en het beleven van oude en nieuwe muziek zetten we samen een stapje in de richting van hoe we die 1-heid van het Al kunnen benaderen. Met tekst, beeld én levende muziek doorlopen we in deze lezing met z’n allen een aantal facetten van die universele 7-voudige kracht die ons bestaan draagt: een feest om te beleven !

Marnix de Cat, geboren en getogen in Vlaanderen, is als muzikant een duizendpoot. Hij gaat door het leven als zanger, dirigent, klavierspeler, slagwerker, componist en improvisator. Als beroepsmuzikant is hij voornamelijk gespecialiseerd in Renaissance- en barokmuziek, maar improviseert ook graag in zijn eigen intuïtieve muziektaal. Vanaf het vroegste begin is muziek deel van zijn leven. 

In zijn eigen zoektocht naar het waaròm van het leven probeert hij antwoorden te vinden in de universaliteit die we terugvinden in vele religies: van oer-christendom, Vedanta, Plato en Pythagoras, Tao tot in de moderne Rozenkruisers. Zo raakte hij gefascineerd door hoe de muziekwetmatigheid samenvalt met de universele wet die het Al bestuurt. Dat alles wil hij graag met ons delen.