zondag 10 april 2016 - 10.30

EEN TAAK IN HET RAD VAN LEVEN EN DOOD

lezing door Parcival van Gessel

Is ‘in vrede sterven’ opnieuw geboren worden in een andere wereld?  Voor de een is dat vanzelfsprekend, voor de ander een groot vraagteken. In ieder geval staat vast dat ‘in vrede sterven’ iets is wat je iedereen, als het zover is, toewenst. 

Tot ‘vrede’ komen doe je niet alleen. Dat doe je met je omgeving, met je verleden en met je innerlijk. Verstoorde relaties bijvoorbeeld, schuldgevoel, angst die aangepraat is door je kerkelijk verleden, kunnen allemaal een rol spelen rond het sterven.

Parcifal vertelt met humor en veel praktijkvoorbeelden over zijn werk en leven, en hoe stervensbegeleiding daarin een belangrijke plek is gaan innemen. Ervaringen in het leven, reïcarnatie, bijna-doodervaringen, samenwerking met engelen, thema’s rond euthanasie en zelfdoding, het luisteren naar de innerlijke stem, spirituele reizen (Tibet) en visies uit het Tibetaans Boeddhisme zijn instrumenten die hem in de loop van de tijd aangereikt zijn om dit werk te kunnen doen. 

In 2003 heeft hij samen met anderen de ‘Stichting Lumen’ opgericht  (‘lumen’ is het Latijnse woord voor ’licht’). In die tijd was er nog nauwelijks sprake van buitenkerkelijke spirituele stervensbegeleiding. ‘Lumen’ is onder andere actief in Almere en Gooi- en Eemland. (www.stichtingLumen.nl)

Parcifal (1951) is in Amsterdam opgegroeid in een theosofisch georiënteerd gezin. Hij heeft daar drieënveertig jaar als politieagent gewerkt. Daarnaast is hij vanaf 1991 Priester in de Vrij-Katholieke Kerk in Naarden. Sinds 2010 is hij geestelijk verzorger in twee woonzorgcentra in Almere.