zondag 30 mei 2010 - 10.30

Psychosynthese en Dante’s Divina Commedia

lezing door Marleen Curvers

‘Maar reeds bewoog de liefde mijn wil en mijn verlangens gelijk een wiel in vaste gang bewogen - de liefde die beweegt en zon en d’andere sterren’.

Dante Alighieri (canto 33, Het Paradijs)

Zo eindigt Dante zijn Divina Commedia, een tijdloos dichtwerk vol symboliek. Het geeft een prachtig beeld van de levensreis van ieder mens op zoek naar waarheid en liefde, op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘wie ben ik werkelijk’? Dante’s gedicht weerspiegelt op unieke wijze Psychosynthese, ontworpen door Roberto Assagioli. Deze psychologie reikt een ontdekkingsreis aan naar onze innerlijke bron van licht en liefde, ons Hoger Zelf. Een weg ook waarop we onszelf kunnen leren kennen en ervaren. Net als Dante, pelgrim en schrijver van zijn levenswerk, raken we vaak verdwaald in het bos van onze beperkingen en innerlijke tegenstellingen.

Zo begint Dante zijn epos:

Juist midden op de reistocht van ons leven
Zag ik mij in een donker woud verloren
Daar ik van ‘t goede pad was afgeweken.
Helaas hoe ‘t was, dat woud, valt zwaar te zeggen:
Zó wild was ‘t en zó woest, zó dicht en donker,
Dat de angsten nog herleven bij ‘t herdenken
Vaag heugt mij maar, hoe ik er binnendoolde:
Zó had de slaap mij in dat uur vermeesterd,
Toen ik de ware weg de rug toekeerde.

We overleven, net als Dante, half in slaap, met een onbestemd weten op de achtergrond. Het weten licht even op als we van binnen geraakt worden in verlangen naar liefde en verbondenheid. Dit vage weten en het verlangen zetten ons aan tot zoeken, tot willen weten, kennen en ervaren. Die voeden ons met vragen naar oorsprong, zin en bestemming. Zet liefde ons op de weg naar bewustwording? Op die weg ontdekken we onze overlevingsgewoontes met de daarin verborgen gevoelens en ervaringen die soms pijnlijk waren, maar een poort kunnen worden naar zelfwording.

Vijfentwintig jaar geleden heeft Psychosynthese Marleen Curvers op de weg gezet van bewustwording en groei. Ze werd geraakt door de mystiek van Dante en de godsvrucht van Bernardus van Clairvaux, mystiek die ook besloten ligt in het mensbeeld van Roberto Assagioli. Hun weg inspireert haar in haar werk met cliënten, in de begeleiding van cursisten van de opleiding Psychosynthese en bij haar lezingen en workshops. Marleen Curvers zal ons deze ochtend twee oefeningen geven.