zondag 25 april 2010 - 10.30

Dieren als therapeut

lezing door Carien Everwijn

In een verpleegtehuis was een man die geen woord zei, maar zich gedwee leek te schikken in zijn lot. Niemand kon er achter komen of hij niet kon praten of het simpelweg niet meer wilde. Hij zat elke dag in een stoel met zijn gezicht naar het raam gekeerd. Toen kwam er die vrouw met haar therapiehond. De hond werd losgelaten en liep rustig maar heel rechtstreeks naar de man toe en ging naast hem zitten. De man legde zijn oude hand op de kop van de hond en zei: “dag hond”. Vanaf dat moment sprak de man weer.

Dit is één van de duizend verhalen over de therapeutische werking die dieren hebben op mensen. Carien Everwijn maakt ze ook dagelijks mee in haar werk als coach counselor met haar twee paarden, Bella en Sandor. Al tien jaar werken de twee met haar samen om mensen te helpen bij levensvragen, keuzes of zo maar om te genieten van de interactie en de inzichten die dat oplevert. Bella en Sandor beïnvloeden de mensen op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

Dat paarden ons al sinds de oertijd dienen als trekdier, lastdier en rijdier weten we. Maar nu dienen ze ons ook therapeutisch. Het is een cadeau aan onszelf én aan hen om ons te kunnen openen voor hun gift. Want is het niet zo dat iedere werkelijke ontmoeting tussen twee wezens beide helpt? Verhalen over dit soort ontmoetingen, maar ook de herinneringen eraan, helpen ons die openheid te behouden.

Carien Everwijn heeft 29 jaar gewerkt als coach counselor in het bedrijfsleven. Tien jaar geleden is ze voor zichzelf begonnen. Nu doet ze hetzelfde werk, maar toch iets anders, mét haar paarden.