zondag 12 mei 2013 - 10.30

Chinese innerlijke alchemie

lezing door Rob Tans

De Chinese innerlijke alchemie is een mystieke traditie die zich binnen het Taoïsme heeft ontwikkeld. In de eeuwen rond het jaar duizend brengt ze een aantal grote en diepzinnige werken voort, zoals de klassieker ‘Ontwaken tot Werkelijkheid’ van Zhang Boduan en de ‘Bloemlezing over Centrale Harmonie’ van Li Daochun. Deze werken geven in een veelal poëtische en bloemrijke stijl, waarin toch een strakke logica wordt gehanteerd, een overzicht van de praktijk van de innerlijke alchemie.

Die praktijk is in essentie meditatief, maar toch gebaseerd op het functioneren in de gewone, alledaagse werkelijkheid. Het is de weg terug naar de Dao, de onkenbare en onbenoembare bron waar alles uit voortkomt, die alles omvat en van waaruit de ene adem alles doordringt. Een belangrijk kenmerk van deze traditie is dat de ware aard van ons mensen alleen gerealiseerd kan worden in het dagelijks leven, om het even of je nu in een klooster, in een berghut of aan een marktplein woont. De weg terug naar de eenheid, naar het onbenoembare, naar de Dao, wordt in het leven gegaan, niet daarbuiten.

De weg terug is in wezen een weg van bevrijding: bevrijding van alle geremdheid, alle hechting en alle kortzichtigheid waarmee we ons leven beperken tot een overzichtelijk en schijnbaar veilig vestingwerk, dat uiteindelijk een gevangenis blijkt te zijn. Eenmaal bevrijd zijn we weer spontaan, handelen we zonder te streven, zijn we ontvankelijk en oprecht, en vallen we weer samen met de oorspronkelijke eenheid.

Met behulp van tekstfragmenten zal Rob in deze lezing een overzicht geven van hoe de alchemisten deze praktijk van bevrijding beschrijven en wat dat betekent als het wordt toegepast op onze eigen hedendaagse actualiteit.

Rob Tans studeerde biologie en was een aantal jaren leraar en lerarenopleider. Daarna volgde hij een opleiding tot loopbaanbegeleider en begon een eigen praktijk. Hij bestudeerde een groot aantal jaren religieuze, levensbeschouwelijke en mystieke geschriften uit de joods-christelijke, boeddhistische, hindoeïstische en taoïstische tradities. In 2011 verscheen zijn vertaling van de ‘Zhongheji’, de Bloemlezing over Centrale Harmonie, die hij direct uit het Chinees vertaalde en van een uitgebreide toelichting voorzag. Hij werkt als loopbaanbegeleider vanuit een spiritueel perspectief. Daarnaast verzorgt hij cursussen en lezingen en publiceert vertalingen van teksten en tekstfragmenten uit de traditie van de Chinese innerlijke alchemie.

Kosten lezing: € 12,00